فهرست مطالب

روابط خاک و گیاه - پیاپی 6 (تابستان 1390)

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 6 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رامین نیک رزم، سعدالله علیزاده اجیرلو، احمد خلیقی، سید جلال طباطبایی صفحه 1
    داشتن ساقه بلند، شاداب و قوی و زمینه سبز ناشی از برگ ها در بازارپسندی گل های بریده از جمله سوسن بسیار مهم است. هم چنین استفاده مجدد از سوخ ها در تولید محصول بعدی مستلزم داشتن ذخیره کافی و محیط سوخ بیشتر می باشد. این بررسی به منظور ارزیابی تاثیر بسترهای مختلف آلی و معدنی و تعیین مناسبترین بستر در کشت بدون خاک بر برخی صفات رویشی دو رقم گل سوسن در شرایط گلخانه ای انجام شد. آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با دو رقم به نام های “برنینی” (اورینتال) و “سبدازل” (آسیاتیک) و 4 تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل ده نوع بستر مختلف آلی و معدنی کوکوپیت، ماسه، ورمیکولایت، پرلایت و بستر های ترکیبی دو به دو با نسبت های حجمی مساوی (50: 50) از هر کدام از آنها بود. تمام گلدان ها، روزانه با 250 میلی لیتر محلول غذایی فرمول نصف هوگلند تغذیه شدند. مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال 5% انجام گردید. نتایج نشان داد که بستر کشت کوکوپیت از نظر شاخص کلروفیل، وزن تر و خشک برگ و ساقه، میزان سطح برگ، ارتفاع، قطر ساقه، تعداد برگ و اندازه محیط سوخ در هر دو رقم نسبت به بسترهای معدنی برتری دارد. در هر دو رقم، بستر ترکیبی پرلایت و کوکوپیت باعث ایجاد ریشه های طویل شد. رقم “سبدازل” نسبت به رقم “برنینی” در صفات وزن تر و خشک برگ، میزان سطح برگ ها، قطر ساقه، تعداد برگ، وزن خشک ساقه، وزن تر و خشک برگ و طول ریشه در تمامی بسترها عملکرد بهتری داشت، در حالی که میانگین میزان کلروفیل و وزن تر ساقه در رقم “برنینی” در مقایسه با “سبدازل” به طور معنی داری بیشتر بود.
    کلیدواژگان: سوسن، کشت بدون خاک، بستر، رشد رویشی، آسیاتیک، اورینتال
  • طیبه شبانی، غلامعلی پیوست، جمالعلی الفتی * صفحه 11

    به منظور تعیین اثر بستر های مختلف بر عملکرد و کیفیت سه رقم فلفل دلمه ای در سیستم کشت لوله و گلدان، آزمایشی گلخانه ای در سال 1389 در سرخون بندرعباس اجرا شد. بستر های مختلف شامل الیاف نخل (100%)، پیت (100%)، الیاف نخل + پیت (50:50 درصد حجمی)، الیاف نخل + پیت (25:75 درصد حجمی) و الیاف نخل + پیت (75:25 درصد حجمی) با سه رقم زردRapido، قرمز Roxcy و سبز California wonder در قالب یک طرح کامل تصادفی به صورت فاکتوریل و در سه تکرار استفاده شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان وزن، طول، قطر و حجم میوه، درصد ماده خشک میوه، اسید کل، کاروتنوئید و مواد جامد محلول از رقم Roxcyبه دست آمد، در حالی که بیشترین ارتفاع بوته مربوط به رقم Rapido بود. هیچیک از صفات، بجز ارتفاع نهایی بوته، درصد ماده خشک برگ و ریشه و میزان فنول کل تحت تاثیر بستر کشت قرار نگرفتند. بر پایه نتایج به دست آمده، الیاف نخل به عنوان جایگزین کامل یا جزیی بستر پیت در کشت بدون خاک فلفل دلمه ای توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: الیاف نخل، پیت، پرلیت، فنول، آنتی اکسیدان
  • فهیمه زادصالحی، وحید مظفری، احمد تاج آبادی پور، حسین حکم آبادی صفحه 23
    در خاک های آهکی و شور، تاثیر سوء بعضی از یون ها نظیر بی کربنات، بور، منیزیم و به خصوص سدیم و عدم تعادل صحیح میان غلظت عناصر غذایی عامل اصلی کاهش رشد به حساب می آیند. آزمایشی گلخانه ای برای مطالعه تاثیر سدیم و منیزیم بر برخی خصوصیات رشدی و میزان کلروفیل نهال های پسته (رقم بادامی- زرند) در محیط پرلیت به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی و با چهار تکرار انجام شد. تیمارها شامل سه سطح سدیم (صفر، 45 و 90 میلی مولار کلرید سدیم) و چهار سطح منیزیم (صفر، 5/0، 1 و 2 میلی مولار منیزیم از منبع سولفات منیزیم) بودند. از محلول غذایی هوگلند تصحیح شده برای آبیاری گلدان ها استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش سدیم، وزن خشک برگ، ارتفاع ساقه، سطح برگ و غلظت کلروفیل a به صورت معنی داری کاهش یافت. با افزایش منیزیم از صفر به سطح 5/0 میلی مولار (هوگلند کامل)، وزن خشک برگ و ریشه کاهش معنی داری یافت. هنگامی که غلظت منیزیم به 2 میلی مولار رسید کاهش وزن خشک برگ شدیدتر شد، اما وزن خشک ریشه را تحت تاثیر معنی دار قرار نداد. کاربرد 2 میلی مولار منیزیم هم چنین شاخص های ارتفاع ساقه، تعداد و سطح برگ، غلظت کلروفیل a و کلروفیل کل را به ترتیب 18، 25، 19، 42 و 41 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. برهمکنش شوری و منیزیم نیز نشان داد که در سطح صفر سدیم و با افزایش منیزیم، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع ساقه و سطح برگ کاهش معنی داری یافت. ولی هنگامی که سدیم به 90 میلی مولار رسید، نه تنها کاهش معنی داری صورت نگرفت بلکه وزن خشک برگ بیش از 60% افزایش یافت.
    کلیدواژگان: پسته، تنش شوری، محیط شن کشت، مناطق خشک
  • سمیه بیگی، احمد گلچین، سعید شفیعی صفحه 37
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و مولیبدن بر صفات کمی و کیفی و تجمع نیترات در خیار سبز رقم «سلطان» یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی شامل سطوح مختلف نیتروژن (238 و 310 میلی گرم در لیتر) و مولیبدن (01/0، 10/0 و 1 میلی گرم در لیتر) در سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال 1388 به صورت آبکشت به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف نیتروژن و مولیبدن بر عملکرد و شاخص های رشد گیاه شامل میانگین وزن، طول و قطر تک میوه و کلروفیل برگ در سطح احتمال 1% معنی دار است. با افزایش میزان نیتروژن محلول غذایی، میزان کلروفیل برگ افزایش ولی عملکرد میوه و میانگین طول، وزن و قطر تک میوه کاهش یافت. افزایش سطح مولیبدن محلول غذایی باعث کاهش شاخص های رشد و عملکرد خیار سبز شد. به طوری که بیشترین عملکرد میوه از تیمار حاوی 01/0 میلی گرم مولیبدن در لیتر محلول غذایی به دست آمد که با تیمار 1/0 میلی گرم در لیتر تفاوت معنی داری نداشت. ولی در تیمار حاوی 1 میلی گرم مولیبدن در لیتر، عملکرد به مقدار زیادی کاهش یافت. اثر سطوح مختلف نیتروژن و مولیبدن محلول غذایی بر غلظت نیترات میوه در سطح 1% معنی دار بود. افزایش سطح نیتروژن محلول غذایی، غلظت نیترات را از 1356 به 2122 میلی گرم در کیلوگرم بافت خشک میوه خیار سبز افزایش داد که از حد مجاز آن (1500 میلی گرم در کیلوگرم بافت خشک میوه) بیشتر بود. افزایش سطح مولیبدن محلول غذایی از 01/0 به 1/0 میلی گرم در لیتر بدون تاثیر بر عملکرد، غلظت نیترات را از 1961 به 1703 میلی گرم در کیلوگرم بافت خشک میوه کاهش داد. افزایش غلظت نیتروژن محلول غذایی باعث افزایش معنی دار غلظت نیتروژن، پتاسیم و کلسیم و کاهش غلطت فسفر، منیزیم و مولیبدن میوه شد. هم چنین با افزایش غلظت مولیبدن محلول غذایی، غلظت آهن، منگنز و مولیبدن در میوه افزایش، ولی غلظت مس کاهش یافت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که افزایش غلظت مولیبدن در محلول غذایی در محیط کشت آبکشت بدون کاهش عملکرد باعث کاهش غلطت نیترات در میوه خیار سبزمی شود
    کلیدواژگان: عناصر غذایی، تجمع نیترات، شاخص های رشد، خیار گلخانه ای
  • فرهاد مظلومی، عبدالمجید رونقی، نجفعلی کریمیان صفحه 51

    غلظت بهینه کلسیم در خاک های شور عامل مهمی در کنترل شدت سمیت برخی یون ها است، مخصوصا در گیاهانی که به آسیب کلر و سدیم حساس هستند. به منظور بررسی اثر شوری و کلسیم تکمیلی بر رشد رویشی، عملکرد میوه و غلظت برخی عناصر غذایی در ریشه، شاخساره و میوه توت فرنگی (Fragaria ananaassa Duch) رقم سلوا، تحقیقی گلخانه ای در محیط کشت بدون خاک، به صورت فاکتوریل 5×3 در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح شوری (صفر، 20 و 40 میلی مولار از منبع کلرید سدیم) و پنج سطح کلسیم تکمیلی (صفر، 5 و 10 میلی مولار از طریق افزودن به محلول غذایی، 5/0 و 1 درصد به صورت محلول پاشی از منبع کلرید کلسیم) بود. نتایج نشان داد که افزودن کلرید سدیم به محلول غذایی بر وزن خشک ریشه، شاخساره و وزن تازه میوه تاثیر منفی گذاشت و کاهش وزن خشک شاخساره و میوه بیشتر از ریشه بود. کاربرد کلسیم تکمیلی نه تنها سبب بهبود رشد رویشی و عملکرد میوه نگردید، بلکه سبب کاهش آنها نیز شد. تیمار کلرید سدیم (شوری) سبب افزایش غلظت سدیم ریشه، شاخساره و میوه گردید و کاربرد سطوح 5 و 10 میلی مولار کلسیم تکمیلی غلظت سدیم ریشه را کاهش داد. با افزودن شوری به محلول غذایی، غلظت کلسیم شاخساره در برخی تیمارها کاهش پیدا کرد، اما غلظت کلسیم ریشه و میوه تحت تاثیر قرار نگرفت. کاربرد کلسیم تکمیلی سبب افزایش غلظت کلسیم در همه اندام های توت فرنگی گردید. با کاربرد کلرید سدیم، غلظت پتاسیم در ریشه کاهش، اما در میوه افزایش یافت و در شاخساره تحت تاثیر قرار نگرفت. غلظت پتاسیم ریشه در حضور کلسیم تکمیلی تغییر نکرد. غلظت پتاسیم شاخساره فقط در کاربرد تنهای کلسیم تکمیلی کاهش پیدا کرد و غلظت پتاسیم میوه با کاربرد کلسیم تکمیلی افزایش نشان داد. با کاربرد شوری و کلسیم تکمیلی غلظت منیزیم ریشه در تمام تیمارهای آزمایش و غلظت منیزیم شاخساره در برخی تیمارها در مقایسه با شاهد کاهش نشان داد. به طور کلی، کاربرد کلسیم تکمیلی با وجود این که سبب افزایش غلظت کلسیم در اندام های مختلف گیاه شد اما در کاهش اثرات منفی شوری بر رشد رویشی و عملکرد میوه توت فرنگی موثر نبود.

    کلیدواژگان: توت فرنگی، کشت بدون خاک، کلرید سدیم، عناصر پر مصرف
  • حمیدرضا بوستانی، عبدالمجید رونقی صفحه 65

    افزودن لجن فاضلاب به خاک سبب افزایش ماده آلی خاک می شود، که ضمن بهبود ویژگی های فیزیکی خاک می تواند در تامین بخشی از عناصر غذایی مورد نیاز گیاه موثر باشد. به منظور مقایسه اثر کاربرد لجن فاضلاب با کود شیمیایی بر عملکرد و غلظت برخی عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف در گیاه اسفناج، آزمایشی در شرایط گلخانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل لجن فاضلاب (صفر، 10، 20، 40 و 80 گرم در کیلوگرم) و فاکتور دوم بافت خاک (لوم رسی، لوم شنی و شنی) بود. یک تیمار کود شیمیایی نیز برای مقایسه با لجن فاضلاب تهیه گردید. نتایج نشان داد که افزایش سطوح لجن فاضلاب سبب افزایش معنی دار وزن اندام هوایی گیاه اسفناج در سه بافت خاک شد. کاربرد کلیه سطوح لجن فاضلاب سبب افزایش معنی دار غلظت نیتروژن، فسفر، آهن، روی، مس و منگنز در اندام هوایی گیاه شد. غلظت هیچیک از عناصر غذایی در اسفناج با کاربرد لجن فاضلاب به حد سمی نرسید و غلظت کادمیم و سرب در اندام هوایی گیاه با کاربرد لجن فاضلاب قابل اندازه گیری نبود. هرچند در صورت استفاده مکرر و بخصوص کاربرد سطوح بالای لجن فاضلاب، اندازه گیری و ردیابی غلظت کادمیم و سرب در گیاه ضروری است. اثر تیمار کود شیمیایی در افزایش عملکرد گیاه و غلظت عناصر غذایی کمتر از سطوح 40 و 80 گرم لجن فاضلاب در کیلوگرم خاک بود. با توجه به کمبود آهن و روی در خاک های آهکی، کاربرد لجن فاضلاب می تواند روش موثری برای مقابله با کمبود این عناصر باشد. قبل از هر گونه توصیه کاربرد لجن فاضلاب، نتایج این تحقیق بایستی در شرایط مزرعه نیز تایید گردد.

    کلیدواژگان: لجن فاضلاب، کود شیمیایی، خاک آهکی، اسفناج، عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف
  • امیر پرنیان، مصطفی چرم، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، مهری دیناروند صفحه 75
    با افزایش جمعیت، روند آلوده شدن منابع آب تشدید شده و بشر نیازمند روش-هایی نو و ارزان برای پالایش و بهبود کیفیت آب شده است. نیکل از عناصری است که در غلظت های کم برای ادامه حیات اکوسیستم ها ضروری است و در غلظت های زیاد مضر و آلاینده ای خطرناک به شمار می رود. این فلز از طریق منابع مختلف، از جمله پساب ها و فاضلاب های شهری و صنعتی سبب آلودگی منابع آب می گردد. پالایش سبز با گیاهان آبزی روشی نو، کارآمد و ارزان برای بهبود کیفیت آب و پساب است. در این پژوهش، پتانسیل گیاه پالایی نیکل به وسیله گیاه آبزی علف شاخی (Ceratophyllum demersum L.) که بومی بسیاری از رودخانه های ایران است، در محیط هیدروپونیک بررسی شده است. پس از تعیین pH بهینه رشد (7 = pH)، این گیاه در محلول غذایی هوگلند دارای نیکل در 4 سطح مختلف آلودگی (صفر، 1، 2، 4 و 6 میلی گرم در لیتر) طی 14 روز کشت شد. با اندازه گیری روزانه غلظت نیکل در محلول کشت، و هم چنین مقدار اولیه و نهایی این فلز سنگین در گیاه، گیاه-استخراجی نیکل از پساب امکان سنجی شد و اثرات زیستی نیکل بر رشد علف شاخی با محاسبه شاخص تولید زیست توده بررسی گردید. حداکثر کارایی حذف نیکل 50% و در سطح آلودگی 1 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. ضریب انتقال و شاخص جذب حداکثری نیکل در سطح 6 میلی گرم در لیتر، 65/338 و 05/5 میلی گرم به دست آمد. کمترین و بیشترین مقدار شاخص تولید زیست توده گیاهی 27/1 و 6/3 گرم در روز، به ترتیب مربوط به سطوح آلودگی 6 و صفر میلی گرم در لیتر بود. نتیجه کلی پژوهش این بود که پالایش سبز نیکل در محیط هیدروپونیک به وسیله گیاه علف شاخی امکان پذیر است و بررسی پتانسیل آن در مورد پساب های صنعتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نیکل، گیاه پالایی، گیاهان آبزی، آلودگی منابع آب
|
  • R. Nikrazm, S. Alizadeh Ajirlou, A. Khaligy, S. J. Tabatabaei Page 1
    Strong, tall and healthy stems, as well as green background by means of leaves, are very important characters in marketing of cut flowers including Lily (Lilium). Also, in order to reuse the bulbs for next crop production, they should have enough stored materials and perimeter. This investigation was conducted to evaluate the effects of different media on some vegetative characters of two Lillium cultivars in greenhouse conditions and determine the most suitable medium. The experiment was based on randomized complete design with two cultivars namely Bernini (Oriental) and Cebdazzle (Asiatic) and 4 replicates. Ten treatments of the experiment were organic and mineral media including cocopeat, sand, vermiculite, perlite and mixture of each two media at equal volumes (50: 50). All the pots were fertigated daily by 250 ml of Hoagland half strength solution. Means were compared by Duncan multiple range test at 5% probability level. The results showed superiority of cocopeat over other media in terms of plant chlorophyll content, fresh and dry weight of leaves and stem, leaf area, height, stem diameter, number of leaves, and bulb perimeter in both cultivars. Root length of both cultivars reached the highest using the mixture of perlite and cocopeat. The performance of Cebdazzle cv. against Bernini cv. regarding fresh and dry weight of leaves, leaf area, stem diameter, number of leaves, stem dry weight and root length were better in all the media. While, mean chlorophyll content and fresh weight of stems in Bernini was significantly higher than Cebdazzle.
  • T. Shabani, Gh. Peyvast, J. Olfati Page 11

    In order to determine the effect of different substrates on the yield and quality of three pepper cultivars in a pot and tube culture, an investigation was conducted in a greenhouse in Sarkhoon, Bandar-Abbas in 2010. Different substrates including palm waste (100%), peat (100%), palm waste + peat (50:50 V/V), palm waste + peat (25:75 V/V) and waste palm + peat (75:25 V/V) and three cultivars of Rapido (yellow), Roxcy (red) and California wonder (green) were used in a completely randomized experimental design as a factorial experiment with three replications. The results showed that the highest fruit weight, length, diameter and volume, fruit dry matter, total acidity, carotenoids, soluble solids and pH was achieved from Roxcy cultivar, while the highest plant height was related to the Rapido cultivar. None of the traits, except plant height, leaf and root dry matter and total phenol content, were influenced by the substrates. According to the obtained results, palm waste is recommended as a complete or partial substitution for peat substrate in soilless culture.

  • F. Zad-Salehi, V. Mozaffari, A. Taj-Abadipour, H. Hokmabadi Page 23
    In calcareous and saline soils, the adverse effect of some ions such as bicarbonate, boron, magnesium, and especially sodium, and the imbalance of nutrients’ concentrations are essential factors which reduce plant growth. A greenhouse experiment was conducted to study the effect of sodium (Na) and magnesium (Mg) on some growth traits and chlorophyll content of pistachio seedlings (cv. Badami Zarand) in perlite. The factorial experiment was carried out as a completely randomized design with four replications. Treatments were three levels of Na (0, 45 and 90 mM NaCl) and four levels of Mg (0, 0.5, 1 and 2 mM MgSO4). Modified Hoagland solution was used for irrigation of the pots. The results showed that increasing Na level significantly reduced leaf dry weight, stem height, leaf area and chlorophyll a content. Increasing Mg level up to 0.5 mM (complete Hoagland) reduced leaf and root dry weight. When Mg concentration was increased to 2 mM, vigorous reduction in leaf dry weight happened, but it didn’t affect significantly the root dry weight. Application of 2 mM Mg reduced the stem height, leaf number and area, chlorophyll a and total chlorophyll by 18, 25, 19, 42 and 41%, respectively. Interaction of salinity and Mg showed that at zero level of Na and with increasing the Mg concentration, the dry weight of aerial parts and roots, stem height and leaf area were reduced significantly. But when the Na concentration was 90 mM, not only they were not reduced, but also the leaf dry weight was increased more than 60%.
  • S. Beigi, A. Golchin, S. Shafiei Page 37
    In order to study the effects of different levels of nitrogen (N) and molybdenum (Mo) in nutrient solution on quantitative and qualitative traits and nitrate concentration of cucumber (Sultan cv.), a factorial hydroponic-experiment with completely randomized design and three replications was conducted in the greenhouse of Soil Science Department, Zanjan University, in 2009. The concentrations of N in nutrient solution were 238 and 310 mg/L, and Mo was used at the rates of 0.01, 0.1 and 1 mg/L. The results showed that the effects of N and Mo levels were significant (P≤0.01) on plant yield and growth indices such as average weight, length and diameter of fruit and chlorophyll content of leaf. The chlorophyll content of leaf increased but fruit yield and average weight, length and diameter of fruits decreased as the N concentration of the nutrient solution increased. Increasing the Mo level in the nutrient solution decreased the growth indices and yield of cucumber. The highest fruit yield was obtained when the concentration of Mo in the nutrient solution was 0.01 mg/L. But it didn’t have significant difference with 0.1 mg/L treatment. However, the yield decreased significantly as the Mo concentration increased to 1 mg/L. The effects of N and Mo levels of nutrient solution were significant (P ≤ 0.01) on nitrate concentration of the fruits. As the N level of nutrient solution increased, the nitrate concentration of cucumber fruit increased from 1356 to 2122 mg/kg (on dry weight basis), and exceeded the toxicity limit of 1500 mg/L. Increasing the concentration of Mo of the nutrient solution from 0.01 to 0.1 mg/L decreased nitrate concentration of fruits from 1961 to 1703 mg/kg, without decreasing the fruit yield. With an increase in N concentration of the nutrient solution, the fruit concentrations of N, potassium and calcium increased, but those of phosphorus, magnesium and Mo decreased significantly. Also, as the concentration of Mo in the nutrient solution increased, the concentrations of iron, manganese and in fruit increased and that of copper decreased.
  • F. Mazloomi, A. Ronaghi, N. Karimian Page 51

    Optimum level of calcium (Ca) in saline soils is a critical factor in controlling the toxic effect of some ions, especially in plants sensitive to sodium (Na) and chlorine (Cl) damage. To evaluate the effect of salinity and supplementary calcium (S-Ca) on vegetative growth, fruit yield and concentration of some nutrients in roots, shoots, and fruits of strawberry (Fragaria ananaassa Duch) cv. Selva, a greenhouse experiment was carried out in 5×3 factorial experiment arranged in a completely randomized design with three replications. Treatments included three levels of salinity (0, 20, and 40 mM as NaCl) and five levels of supplementary Ca (0, 5, and 10 mM added to nutrient solution, 0.5 and 1% foliar application as CaCl2). The results showed that addition of NaCl to nutrient solution, negatively affected root and shoot dry weight and fruit fresh weight. Reduction of shoot dry weight and fruit fresh weight were higher than those of roots. Application of S-Ca not only did not improve the vegetative growth and fruit yield, but rather decreased them. Salinity (NaCl) treatments increased the concentration of Na in roots, shoots and fruits but application of 5 and 10 mM S-Ca levels decreased Na concentration in roots. By addition of NaCl to nutrient solution, the shoot Ca concentration was decreased in some treatments, but roots and fruits’ Ca concentration was not affected. Application of S-Ca increased Ca concentration in all organs of strawberry plants. By application of NaCl, potassium (K) concentration was decreased in roots, but increased in fruits and was not affected in shoots. K concentration did not change in roots in the S-Ca applied treatments, but decreased in shoots and increased in fruits. Simultaneous application of salinity and S-Ca decreased roots’ magnesium concentration in all treatments and shoots and fruits’ concentration in some treatments. In general, although supplementary Ca increased its concentration in different plant organs, but was not effective in alleviation of the negative effects of salinity on vegetative growth and fruit yield of strawberry plants.

  • H. R. Boostani, A. Ronaghi Page 65

    Addition of sewage sludge (SS) in soil causes increasing soil organic matter, which in turn improves soil physical properties, and could supply part of the nutrients required by plants. For comparison of SS application and chemical fertilizer treatment (CFT) on yield and concentration of some macro and micro nutrients in spinach, a greenhouse factorial experiment, arranged in a completely randomized design (CRD), was conducted with three replications. The first factor included SS levels (0, 10, 20, 40 and 80 gr kg-1) and the second factor was soil textural classes (clay loam, sandy loam and sandy). A CFT was also used to compare its affect with that of SS levels. Results showed that addition of all levels of SS caused significant increase in the weight of spinach shoots in three soil textures. Application of all SS levels caused significant increase of nitrogen (N), phosphorous (P), iron (Fe), zinc (Zn), copper (Cu) and manganese (Mn) concentration in spinach shoots. With SS application, none of the nutrients’ concentration in spinach reached the toxic level. The amounts of cadmium (Cd) and lead (Pb) were not detectable in shoots. However, in frequent application of SS, especially at high levels, it is necessary to measure and detect these elements in plants. Effect of fertilizer in increasing yield and concentration of nutrients was less than the 40 and 80 gr kg-1 SS treatments. Considering the Fe and Zn deficiency in calcareous soils, application of SS can be effective for combating this deficiency. Prior to any recommendation of SS application, the results of this research need to be verified under field conditions.

  • A. Parneyan, M. Chorom, N. Jafarzadeh Haghighi-Fard, M. M. Dinarvand Page 75
    With increasing of population, water resources’ pollution has been intensified and new and inexpensive methods are needed for remediation and improvement of water quality. Nickel is a necessary element in low concentrations for survival of the ecosystems, but in high concentrations is harmful and considered as a dangerous pollutant. This element pollutes water resources through different sources such as municipal and industrial wastewaters. Phytoremediation with aquatic macrophytes is a new, effective and inexpensive method for improving water quality and wastewater. In this study, Phytoremediation of nickel (Ni) from a hydroponic system by coontail (Ceratophyllum demersum L.), a native hydrophyte of most rivers in Iran, was investigated. After optimum pH determination (pH=7), this plant was cultivated within 14 days in a contaminated Hoagland nutrient solution which had four different concentrations of Ni (0, 1, 2, 4, and 6 mg/L). By daily measurement of Ni concentration in cultivation solution and also initial and final concentrations of this element in the plants, the Ni-phytoextraction potential was evaluated, and biological effects of Ni on coontail were studied by calculation of biomass production index. Maximum Ni removal efficiency was 50%, which was observed in the 1 mg/L Ni treatment. Maximum transfer factor and uptake index were 338.65 and 5.05 mg, respectively, obtained in 6 mg/L Ni treatment. Minimum and maximum biomass production-index (1.27 and 3.6 g/day, respectively) was related to 6 and 0 mg/L of pollutant concentrations. The conclusion of this research was that Ni phytoremediation in hydroponic systems with coontail is conceivable and evaluation of its potential is recommended for industrial wastewaters.